Tillbaka till naturen: Ta med Yogan utomhus

Inom ramarna i en studio gör yogaläraren sitt bästa för att skapa rätt atmosfär, med mjuk belysning och behagligt ljud, och en aromatisk upplevelse. Men att försöka uppnå en sådan här stämning är kanske bara ett försök att framkalla en naturlig miljö — ute i naturen.

Varför nöja sig med en kopia av naturen när man kan sträva efter den äkta varan? Att ta din yoga session utomhus kan vara precis vad du behöver för att ta din yoga till nästa nivå och samtidigt ta en paus från den unka studion. En bonus vore väl om du fick med dig någon annan från klassen.

Genom att utföra din yoga utomhus så lägger man till en annan dimension i sin praxis och yoga, vilket är närmre dess ursprungliga länk med naturen. ”Yoga betyder ‘union’, och när man då utför sin yoga utomhus förverkligar man denna unionen med naturen, mänskligheten, och universum.

Se till att de få med dig rätt saker.

Se till att du packar ner solkräm och solglasögon, vatten, och kanske insektsmedel (om du kommer vara i skogsområden eller öva på natten), ska du vara ute längre så rekommenderar vi www.eventyrsport.se eller liknande, som har allt du behöver för naturen.

Anamma erfarenheten

Att vara utomhus och speciellt i naturen, kan intensifiera yoga upplevelsen på många sätt, eftersom naturen inspirerar till att du försöker med, nämligen — fokuserad medvetenhet, andas djupt, öva på stillhet. Till en början behöver du dock tänka i termer av att anamma stunden, istället för att slåss mot elementen. Det kan hjälpa att påminna dig själv om att vinden kan fördjupa din andning, den varma solen kan fördjupa de olika ställningarna, genom att göra musklerna mer följsamma och en nyckelpiga kan bjuda in dig till ett mer fokuserat tillstånd.

Många aspekter av yoga handlar om att i själva verket vara i nuet och vara ett med naturen eller universum. Det är därför så många asanas(yoga-symbol) återspeglar djur och natur. Genom att forma din kropp som ett träd eller en stretchande katt, eller genom att utforska den graciösa spännvidden av en fågel eller rörlighet som solen, genom att andas med samma cykliska mening som tidvattnet, kommer du att väcka känslor av harmoni, tidlöshet, och anslutning universum.

Ja du förstår säkert själv vid det här laget att yoga ute i naturen kan vara riktigt kraftfullt. När man gör yoga i en studio, brukar man använda sensationen av bröstet som rör sig in och ut med andningen som ett slags fokus. Men när du är utomhus eller i naturen så erbjuds man ett annat sorts fokus — lukten av naturen, såsom havet, trädof, gräs, fågelkvitter. När du börjar känna dofterna utomhus, är det som om naturen vill att vi ska vara närvarande och andas djupt.

Yogamatta eller inte?

Ojämna, naturliga ytor såsom sand, gräs eller skogsmark kan faktiskt intensifiera en yogahållning och dess fysiska fördelar. Vill du hitta en prisvärd matta kan du alltid gå in på en sida som www.yogalove.se där du hittar tillbehören för all sorts yoga. Genom att öva på ojämn yta, bygger man de sekundära musklerna av en yogi’s fötter, höfter, knän, rygg och axlar.