Studentmössan en egen plats i studentfirandet

Studenten är kanske en av våra största händelser i livet och skall naturligtvis firas med bravur. Det finns många olika sätt att fira studenten och många roliga minnen att fånga och dokumentera.

Ett uppenbart sätt att minnas alla de vänner som uppstod i gymnasietiden är att skriva i varandras studentmössor. Det är en del av en längre tradition. Studentmössan har en helt egen ställning i studentfirandet.

I Sverige finns det två sorters studentmössor, den ena är den så kallade Uppsalamössan, den andra är Lundamodellen.

Uppsalamössan har traditionellt sett ett blågult innerfoder medan Lundamössan är röd. De skiljer sig även i andra detaljer och själva dess form. Det band som omsluter hatten, en så kallad strimmel, är oftast svart hos Uppsalamössan medan den Lundensiska versionen är mörkblå.

Nu har även de olika gymnasieutbildningarna även sina egna färger som skiljer sig från dessa original färger. Även formen på mössorna skiljer sig. Uppsala modellen har en större så kallad kulle, som är den vita tygförsedda delen, än sin lundensiska variant.

I de andra nordiska länderna så finns det andra liknande traditioner. I Finland så har man till exempel skolans egna emblem broderat ovanför skärmen.

Se till att bära din studentmössa med stil

Hos CL Seifert kan du även skaffa en skräddarsydd studentmössa helt efter dina önskemål. Ta reda på ditt huvudmått och mät upp ditt mått med ett måttband som inte stramar allt för hårt. Mössan skall helst inte tryckas på ditt huvud men sitta behagligt, utan att strama för mycket, eller sitta för löst så att den glider av. Mössan skall sitta vågrät både framifrån och från sidan. Den skall också placeras ganska högt upp på huvudet så att dina ögonbryn skymtar.

Din student händer bara en gång i livet och varför inte bära din studentmössa med största heder och elegans. Du kan enkelt leta dig fram mellan olika modeller och utföranden hos CL Seifert.

Bland annat hittar du Galamössan och Jubileumsmössan. Galamössan är full av traditioner hämtat från galafesten och är helt klart modellen för den som gärna tar ut svängarna fullt ut. 2015 firade studentmössan 150 år och det är såklart en anledning att fira lite extra, ett jubileum skall såklart firas med en jubileumsmössa, därav namnet.

CL Seifert står för en lång tradition, men ser samtidigt framåt och mot framtida studerande.

Många mössor att välja mellan, vem stod bakom?

Förutom dessa mössor finns en rad andra olika studentmössor att välja mellan. Carl Ludvig Seifert var en skräddare som under andra halvan av 1800-talet kom till Köpenhamn utan vare sig pengar eller andra ägodelar. Genom ihärdigt sparande och en stark envishet kunde Carl Ludvig börja producera studentmössor.

Nu si sådär 150 år efter har den samma man fått en mössa namngiven efter sig. På CL Seifert sida kan du hitta stoltheter som Carl Ludvig Mössan men såklart även andra favoriter som Royalmössan, Kungamössan eller Kashmirmössan. Den ambitiösa men anspråkslösa mannens kvarlåtenskap är nu alltså både kunglig hovleverantör i både Sverige och Danmark.

Detta har lett till nya spännande modeller som Royalmössan och Kungamössan, båda kombinerar de royala traditionerna med nya innovativa idéer från studenterna. Det kan vara allt från en fin brodyr till en svettrem i äkta läder. Kungamössan kan fås med studentprogrammets färger så som marinblå, grön, lila eller blå. Även lundensarna har sin egna variant.

Oavsett om du helst bär kunglig mössa eller den mest basic varianten så kommer mössan bestå som ett härligt minne bland framtida äventyr.

Vilken mössa skall du välja till din student?

Det kan vara svårt att välja rätt mössa i det stora utbudet som finns där ute. Första och kanske det lättast valet ligger nog i om du skall köpa en Uppsala-, Lundamössa eller en helt tredje variant. Kanske du har rötter i andra delar av världen och gärna signalerar din härkomst genom det emblem som broderas på framsidan. Här kan du gå in bestämma själv hur den skall se ut eller vilka färger som skall finnas med.

Oavsett om du har tänkt dig designa din helt egna unika mössa, eller om du hellre väljer en traditionell som följer din gymnasieinriktning, så kan du leta upp mer information på nätet. Sök runt på olika sidor och beställ den studentmössa som motsvarar den som passar bäst till ditt behov.

CL Seifert och Carl Ludvig mössan har en lång och gedigen erfarenhet av att tillverka studentmössor. Här kan du också skaffa nytänkande och miljömedvetna mössor för det framtida gymnasiestudenten.

Tänk framåt och vad du vill signalera om en tio års period. Kanske du kommer spara din mössa till ert 10-års jubileum och då möter dina gamla kamrater igen i andra faser i livet. Då kan de kännas lite extra kul att ha en personlig mössa.

Livet efter studenten

Efter studenten finns det många möjligheter och val att följa. Någon kanske väljer att studera vidare på universitet medan andra tar chansen och beger sig iväg på längre resor för att utforska nya världar med STS språkresor. För andra kan det verka som en förvirrande tid där det kan vara svårt att hitta rätt och veta vad man vill.

Kanske det bästa är att prova sig fram i olika riktningar och efterhand bli mer målinriktad när saker och ting verkar falla på plats. Är du en doer och vet precis vart du är på väg, så varför inte bara ta för dig och se vad som kommer. Andra kanske hellre väljer att följa de saker som uppstår under vägen och de möjligheter som kommer till just dem.

Det är helt normalt att oroa sig för framtiden, det gäller nog mest om att hitta verktyg som kan hjälpa dig att komma vidare när det känns som att du kört fast, det mesta är möjligt och det gäller att vara öppen och se de möjligheter som finns där, när de ligger framför dina fötter. Studenten blir till ett minne blott och vips så är du vuxen och har skapat dig ett helt eget liv. Så otroligt spännande och läskigt på en och samma gång.