Måste man leva med vaginal torrhet?

Vaginal torrhet

Vaginal torrhet är en vanlig åkomma, som kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar. Upp till hälften av alla kvinnor upplever det efter klimakteriet. Det kan också förekomma i förbindelse med amning, eller om äggstockarna inte bildar östrogen – till exempel efter cancerbehandling och vid hormonstörningar.

Mellan puberteten och klimakteriet bildas det östrogen i kvinnans äggstockar. Det påverkar slemhinnan i slidan, så den blir fuktig och det förekommer lite flytningar. Det är slidans sätt att rensa sig på, och fuktigheten fungerar också som ett slags smörjmedel.

När slidan inte är tillräckligt fuktig och smord, kan den kännas torr och irriterad. De vanligaste symptomen, förutom torrhet, är klåda, sveda och smärta. Men man behöver inte bara finna sig i det och lida i tysthet. Det finns en rad sätt man kan lindra irritationerna på.

Behandlingar

Det finns olika behandlingsmöjligheter, och de är alla enkla, effektive och riskfria. Eftersom torrheten beror på att kroppen inte producerar tillräckligt med östrogen, kan man behandlas med hormontabletter för att sätta igång produktionen igen.

Hormonbehandlingen består ofta av stickpiller som man tar i en period för att bygga upp de torra slemhinnorna i slidan och öka fuktigheten. Det är dock inte alla kvinnor som har lust att behandla med hormoner, och en del tål det rent faktiskt inte.

Då finns det en rad olika hormonfria preparat man kan pröva, till exempel hyaluronsyra, som kan upprätthålla slidans fuktighet och förbättra surhetsgraden i slidan. Hyaluronsyra kan fås i form av ett vagitorium, som förs upp i slidan. Du kan läsa mera om detta på www.repadina.se.

Vad ska du tänka på?

Det bästa du kan göra för att förebygga, att klådan kommer tillbaka, är att undgå parfymerade produkter i slidområdet. Du ska alltså inte använda parfymerad bodyshampoo i intimområdet. Tvätta dig istället med milda, hudvänliga och oparfymerade produkter, som är speciellt lämpade för intimtvätt.

Det är naturligtvis viktigt att tvätta sig och hålla en god hygien, men överdriven intimhygien kan störa den naturliga balansen i slidan och därmed ge klåda, så håll igen med det och använd alltid en bra tvål mot klåda. Din intimhygien är alltså viktig, men om du tvättar dig för mycket, riskerar du att det uppstår flera irritationer i slidan.

Tvätta dig därför högst två gånger dagligen i intimområdet. Helst bara med vatten – annars med en bra intimtvål. Tätt sittande trosor i ett syntetiskt material och trosinlägg och tamponger kan också vara något, du bör undgå.