Inred hemmakontoret med allt du behöver

Oavsett om ditt kontor är utrustat med utrymme för att driva ett eget företag, tillfälligt arbete eller helt enkelt enbart för att betala ditt hushålls räkningar, förtjänar du mer än bara ett bord och en stol.

Varför räcker det inte med en enkel lösning kanske du frågar dig själv. Ett kontor som speglar designen och komforten i resten av ditt hem är en plats där du förmodligen vill vistas. I denna artikel får du flera tips för att kunna skapa ett charmigt och praktiskt arbetsutrymme med allt du behöver.

Bestäm var ditt kontor ska vara

Har du bestämt dig för att skapa ett kontorsutrymme i ditt hem, är det viktigt att tänka på var du vill att det ska placeras. Du måste noga tänka ut syftet med arbetsytan. Arbetar du mestadels för dig själv spelar det inte så stor roll var du placerar ditt kontor. Tänk dock på att ditt kontor inte bör vara undangömt i en garderob utan fönster. Det naturliga ljuset som ett fönster kan ge, är oerhört viktigt för koncentration och välbefinnande.

Driver du ett företag där du ibland för kunder på besök, bör du tänka på att du har tillräckligt med utrymme för några stolar, så kunderna känner sig välkomna att slå sig ner. Detta är i stort sett ett måste!

Offra inte form och design för funktion

Tänk på att ditt skrivbord, hyllor och förvaring ska tjäna dig och sitt syfte. Ditt arbetsflöde är viktigt att ta med i beräkningen, eftersom ju mer tid du vill tillbringa på ditt hemmakontor, desto mer saker och möbler behöver du. Leta efter möbler och tillbehör som både är vackra och funktionella. Hos Lyreco hittar du allt du behöver inom kontor och lite till. Se här för mer information och produkter som du har nytta av till ditt kontor.

Tänk också på att ett hemmakontor bör komplettera resten av ditt hus eller lägenhets inredning. Få till ett mysigt och trivsamt kontor, som inte känns stelt. Om ditt hem har traditionell inredning, är det snyggt att inreda kontoret med varma träslag och mjuka och bekväma stolar. Ett modernt kontor i hemmet kan innehålla konstnärliga bitar eller moderna metallmöbler.

Investera gärna i en stor stol. Det är viktigt att den är bekväm att sitta i, eftersom du förmodligen kommer tillbringa många timmar parkerad i din stol.

Måla väggarna i en färg du älskar. Glöm neutrala färger. Du behöver en färg som får dig pigg och glad. För vissa människor behövs det färg på väggarna även för att få en lugnande effekt. Botaniskt grönt är en perfekt färg för att skapa en lugnande atmosfär. Om du mot förmodan ändå väljer en neutral färg, kan du enkelt få in lite liv och rörelse med hjälp av färgglada mattor och tavlor.

Möblera ditt skrivbord så du får något mer att titta på än bara en vägg framför dig. Placera därför skrivbordet där du kan stirra på något mer intressant än en tom vägg när du tittar upp från datorn. Det naturliga ljuset från ett fönster är idealiskt, men om du befinner dig i ett rum utan fönster kan du hänga en fin bild ovanför skrivbordet eller ställa din stol fram mot dörren.

Glöm inte inredningsdetaljerna

Om du inte vill ha ett samtida utseende, kan du välja extra funktioner som förbättrar ditt hemmakontors bekväma känsla, som till exempel ett fint krus som pennhållare, trendiga anteckningsblock och klisterlappar och en dekorativ korg. Vik in din anslagstavla i ett underbart tyg och göm mindre attraktiva bokhyllor bakom gardiner gjorda av samma material. Häng inspirerande utskrifter på väggarna, oavsett om det bara är ditt barns inramade konstverk eller en klassisk målning.

Organisera vertikalt och horisontellt

Många hemmakontor är rätt små med få kvadratmeter, så att använda utrymmet effektivt är absolut nödvändigt. Häng hyllor på väggarna för att få bort papper och kontorsutrustning från skrivbordet för att hålla viktiga papper inom räckvidd.

Är du specialist på att skapa högar av papper på skrivbordet, kan det vara bra att skaffa några korgar där du kan lägga i papper, brev och anteckningar. Om du föredrar ett rent skrivbord, kan du skaffa en box för dina ”to-do”-papper.

Ett roligt alternativ till bokhyllor är trä eller metall kuber, som du kan fylla med böcker, korgar och annat smått och gott.

Få koll på tekniken

Det finns inte så mycket du kan göra för att försköna datorn, skrivaren och telefonen, men däremot kan du gömma de rätt oattraktiva kablarna. Börja med att se till att din utrustning är placerade hyfsat nära uttagen. Då är det lätt att komma åt om du behöver koppla ur kontakten. Det finns snygga lådor med tygöverdrag i olika mönster som du kan gömma dina sladdar i och som till och med kan vara dekorativa inslag på ditt skrivbord. Det finns även olika lösningar som du kan sätta under skrivbordet eller på golvet där du kan organisera sladdarna, så det blir ordning och reda.

Glöm inte belysning och ljus

Om du har fönster i ditt hemmakontor har du tur, eftersom det naturliga ljuset alltid är det bästa. Det naturliga ljuset är inte alltid tillräckligt, utan behöver kompletteras med annat ljus för att minska huvudvärk och koncentrationssvårigheter. För att orka med att jobba längre stunder bör du få till ljuset på bästa sätt. Placera dataskärmen så att du inte blir bländad av fönster eller strålkastare och sätt en liten lampa på skrivbordet som arbetsbelysning.

Bli inspirerad

För att kunna göra ett bra jobb, kan det vara bra att arbeta i ett utrymme som verkligen inspirerar. Därför är det bra att tillsätta saker som betyder något eller som du helt enkelt blir glad över. Om du till exempel sätter upp ett foto på dina barn på väggen kan du bli motiverad att skapa och få jobbet gjort så effektivt som möjligt. Dina barn kan påminna dig om varför du gör vissa saker och att du vill göra allt för dem. Bara det är en motivation och morot i sig.

Tänk därför till ett par extra gånger när du inreder ditt hemmakontor. Ett kontor är mer än bara ett skrivbord och en stol. Tänk på att du bör omge dig av saker som verkligen betyder något för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt!