6 klädtips för heta sommardagar

Drömmen om heta sommardagar och ljumma sommarnätter ockuperar mina tankar idag. Och för att driva på för att drömmen ska bli sann snart tänkte jag nu dela med mig av några tips på bästa sättet att klä sig när högsommarvärmen kommer flygande in över Sverige. Om du inte får användning av tipsen i Sverige i år, kanske du i alla fall kan få användning av dem på en semester i utlandet eller ja, nästa sommar. 

Sol och värme är något jag personligen älskar, men det kan också bli väldigt jobbigt om man tar på sig fel kläder. Självklart vill man vara snygg, men oavsett hur snygga kläder du tvingat dig ned i blir du knappast någon primadonna om kläderna gör dig till en stekt, svettdrypande falukorv i värmen… Det gäller att klä sig med eftertanke och här delar jag med mig av några tips.

1. Sköna, trendiga skor

Bästa sättet att förvara de små fossingarna under en stekhet dag (om inte barfota) är i ett par stabila platta skor med öppen tå. Välj helst ett material som absorberar svett under fotsulorna, så att du slipper en odör som står som en ånga runt dina fötter efter halva dagen. Se också till att du har gått in dem i god tid innan de stekheta dagarna, då blåsor ofta känns extra otrevliga när det är varmt.  Sportiga sandaler tillhör för tillfället några av de mest populära trenderna, så ta tillfället i akt att vara både moderiktig och bekväm på samma gång.

2. Luftiga kläder

En gyllene regel i högtrycksvärmen är att större är bättre. Även om tighta korta shorts och linnen blottar mer hud är det i regel bättre med lite längre löst sittande shorts och toppar, eftersom det ger luften utrymme att blåsa igenom hela din utstyrsel. Just nu är det även inne med klänningar/tunikor som är både snygga och luftiga.

3. Håll huvudet kallt

Ska du vara ute i solen mitt på dagen är en hatt eller keps ett måste för att skydda hårbotten och ansikte från solens krassa strålning. En hatt med ordentligt brätte skyddar bäst. Det är också att rekommendera att införskaffa en hatt som släpper igenom lite luft, så undviker du ett hår dränkt i svett.

4. Svettfläckar

Att försöka sig på att undvika att svettas är knappast någon idé. Men det är lättare att kamouflera svettfläckar bakom ett mönstrat tyg än om du använder ett enfärgat. Du har säkert också hört att mörkare färger drar åt sig mer hetta, men skillnaden är faktiskt mindre än man tror. Däremot syns svettfläckar bra mycket tydligare på ljusa än på mörka tyger, så tänk på det innan du tar på dig den vita blusen.

5. Materialet

Materialet i dina kläder kommer definitivt göra en stor skillnad i hur du klarar av värmen. Naturmaterial andas bättre än syntetiska. Tänk dock (återigen) på att naturmaterial är mindre stretchiga och det är smart att satsa på något större plagg.

6. Undvik nedstoppningar

Om du inte verkligen måste, undvik att stoppa ner plagg i varandra (såsom tröjan innanför byxorna). Det kan kännas väldigt tryckande med ett extra material som ligger och pressar mot din hud när det är varmt. Svaret på detta problem är att hitta plagg som är skurna på rätt plats. Lätt beskurna toppar släpper in välkomna brisar utan att man behöver känna sig slaskigt klädd.